5 sebab utama kenapa myvi di gelar king

Perodua Myvi sering digelar King of Highway atau King of The Road di Malaysia. Tetapi kenapa dan bagaimana gelaran tersebut boleh timbul?

Perodua Myvi merupakan kereta tempatan paling berjaya dalam sejarah Malaysia kerana ia berubah mengikut peredaran zaman untuk kekal relevan di pasaran.

5 sebab utama kenapa myvi di gelar king

Model ini merupakan kereta yang paling laris terjual dengan lebih 1 juta unit telah terjual setelah 16 tahun berada dalam pasaran. Walau bagaimanapun, gelaran King ini tidak diberikan kepada Myvi hanya kerana jumlah jualannya yang menandingi semua kereta tempatan lain.

Sebaliknya gelaran itu diberikan kepada Myvi atas sebab-sebab yang ‘tertentu’ yang mengejutkan Malaysia. Jangan lah bangga sangat dengan gelaran king tu. Dengar sini kami nak cerita.

1. Kes Lumba Haram dan Kemalangan Maut lebuh raya Duke pada tahun 2015.

Nama Myvi sebagai King mula terkenal di bibir warga net setelah insiden kemalangan maut di Lebuh Raya Duke yang melibatkan
2 Perodua Myvi dan Mitsubishi Pajero pada tahun 2015.

Kedua-dua pemandu Myvi itu merupakan sebahagian daripada 6 Perodua Myvi lain yang sedang berlumba di jalan berkenaan pada ketika itu. Apa yang menyedihkan, kemalangan tersebut telah meragut nyawa 3 sekeluarga yang sedang dalam perjalanan pulang ke rumah mereka sementara pemandu serta penumpang kedua-dua Perodua Myvi itu hanya cedera ringan.

Kes ini telah menyebabkan ramai orang marah terhadap pelaku serta simpati keatas 2 orang kanak-kanak yang menjadi anak yatim piatu hanya kerana tindakan segilintir pemandu Myvi yang tidak bertanggungjawab.

5 sebab utama kenapa myvi di gelar king

2. Banyak kemalangan dan kesalahan jalan raya yang melibatkan Myvi.

Setiap tahun, ada sahaja berita yang timbul mengenai Perodua Myvi atas sebab-sebab yang salah seperti berlumba, terbang, redah banjir, turun tangga, masuk pusat membeli belah dan macam-macam lagi.

Banyak kemalangan yang pelik dan luar biasa melibatkan Perodua Myvi ini boleh dianggap sebagai salah satu perkara yang sudah boleh dijangka oleh banyak pihak sebab ianya bukan sesuatu yang baru, apatah lagi bila ia melibatkan Perodua Myvi.

3. Myvi paling banyak di atas jalan raya.

Di Malaysia, jumlah keseluruhan kenderaan di jalan raya berada dalam lingkungan 11,000,000 unit kenderaan. Dalam jumlah tersebut, lebih 1 juta unit merupakan Perodua Myvi sahaja.

Maksudnya, dalam setiap 10 kereta di atas jalan, ada 1 Perodua Myvi. Jadi lebih tinggi jumlah Myvi di jalan raya, semakin keraplah terlihat
perangai peliknya.

Meskipun segala isu tentang Myvi ini disebabkan oleh sikap individu, tapi rakyat Malaysia tak gelar kereta lain sebagai King selain Myvi.
Ini kerana kekerapan model ini dilihat dipandu secara berbahaya amat tinggi berbanding kenderaan lain.

4. Banyak dimiliki oleh golongan muda.

Oleh kerana Myvi dijual dengan harga mampu milik, ia sering menjadi pilihan utama orang muda dalam memilih kereta pertama mereka. Walaupun bukan semua, namun terdapat segelintir pemandu berdarah muda ini gemarkan sesuatu yang lasak dan mencabar. Ada yang suka tekan di lebuh raya, ada yang suka ubah suai kereta, ada yang kaki lumba dan ada juga yang suka bagi lampu tinggi untuk suruh orang ketepi.

Biasalah, nak cipta pengalaman di usia muda. Akibat pemanduan yang tidak cermat seperti yang dinyatakan, banyak kemalangan berlaku yang melibatkan Myvi yang dipandu terlalu laju sehingga hilang kawalan. Mungkin ramai pemandunya yang telah terpedaya dengan gelaran King yang diberikan oleh orang ramai kepada model itu sehingga mereka betul-betul percaya kereta itu mampu menangani pelbagai situasi berbahaya.

5. Hanya Gelaran Sarkastik dan Jadi Bahan Lawak di Media Sosial.

Tidak kiralah sama ada anda setuju atau tidak, namun gelaran King ini lebih banyak digunakan sebagai panggilan sarkastik pada Myvi atas pelbagai kesalahan yang dilakukan oleh segelintir pemandunya. Dari segi jualan, harga serta ciri-ciri yang ditawarkan, Myvi memang merupakan pilihan terbaik.

Tetapi, nama King ini lebih sinonim dengan Myvi setelah beberapa edisi kemalangan pelik serta sikap-sikap segelintir pemandunya yang
kerap tular di media sosial. Oleh kerana gelaran King ini jugalah pengguna jalan raya lain semakin berhati-hati dan berwaspada setiap kali terserempak dengan Myvi yang dipandu laju di atas jalan.

Bila orang dah mula bagi laluan untuk King, semakin menjadi-jadilah perangainya di jalan raya. Orang tua cakap naik tocang.

Kesimpulannya, nama King ini sering digunakan atas sebab-sebab yang luar biasa. Meskipun kebanyakan sebab-sebab berikut bukanlah sesuatu yang patut dicontohi, namun ia tidak dapat menafikan Myvi sebagai kereta mampu milik yang berbaloi untuk dimiliki. Sebab itu ramai masih memilih Myvi sebagai kereta pilihan nombor 1 rakyat Malaysia.

BACA JUGA :
Intan Salleh ‘perang’ balik dengan Izreen Azminda, ‘Aku ada rampas apa dari kau ke?”
Netizen kongsi tempat-tempat menarik untuk dikunjungi, bajet rendah punya
Duit hilang ‘mengejut’ dalam Maybank, wanita kongsi cara dapatkan semula