7 fakta unik tentang air syurga yang ada di bumi

Ia adalah Air zam zam. Ramai yang tak tahu.

Menurut riwat Abdullah bin Abbas, bahawa Nabi Muhammad pernah bersabda bahawa sebaik-baik ayir yang ada di atas bumi ini ialah ayir zam zam, padanya terdapat makanan yang mengenyangkan dan penawar daripada penyakit.

7 fakta unik tentang air syurga yang ada di bumi

Air zam zam dikatakan berasal dari mata air syurga mengikut riwayat Ibnu Abi Syaibah dalam al-Musannaf. Imam Nawawi berkata: “Pendapat yang lebih sahih bahawa secara zahirnya, ia adalah dari syurga”.

Perkataan Zam zam dalam bahasa Arab bermaksud yang banyak atau melimpah. Manakala Zam zam yang dimaksudkan dalam syariat adalah ayir yang berasal daripada telaga Zam zam yang terletak berhampiran Ka’bah, yang berjarak sekitar 38 hasta.

Jom kami kongsikan fakta unik tentang ayir zam zam.

1. Telaga air zam zam tidak akan pernah kering sehingga kiamat.

Biasanya sumber air telaga akan kering kalau diambil terus-menerus. Tapi tidak berlaku pada air zamzam yang kononnya akan terisi penuh kembali dalam waktu 11 menit sahaja.

Jika dikaji secara ilmiah, ke dalaman telaganya sekitar 30.5 meter. Sumber utamanya adalah air hujan yang turun di daerah Mekkah. Hingga saat ini, jumlah ayir zamzam yang disedut keluar mencapai 8000 liter per saat setiap hari. Ajaibnya ia tak pernah habis. Sungguh luar biasa.

7 fakta unik tentang air syurga yang ada di bumi

2. Air zam zam bebas dari kuman dan bakteria.

Seorang saintis senior arab saudi bernama Yahya Koshak telah membuat penelitian terhadap air zam zam dan ternyata penemuannya mengejutkan dunia kerana air zam zam asli tidak mempunyai sebarang kuman dan bakteria. Tiada cara nak mengesan bakteria walaupun telah di uji berkali-kali. Ini adalah keajaiban air zam zam.

3. Air zam zam tersangat kaya dengan mineral semula jadi.

Antara kandungan mineralnya adalah sodium, kalsium, potasium, nitrat, amonia, sulfur dan banyak lagi di dalamnya. Semua mineral ini baik untuk tubuh badan manusia, seperti memberikan tenaga, meningkatkan sel dan sistem jaringan tubuh.

Ini di akui oleh seorang saintis dari Jerman yang bernama Knut Pfeiffer yang melakukan penyelidikan.

4. Air paling bersih di dunia.

Hasil kajian mendalam juga mendapati air zam zam merupakan air paling bersih, paling suci dan paling murni di dunia. Kualiti air nya lebih baik dari air yang berada di pergunungan Alps.

Elemen bikarbonat air zam zam sekitar 366 miligram per liter manakala ayir di pergunungan Alps sekitar 357 miligram per liter. Air zamzam tidak berbau dan lebih berat dari air biasa. Kesimpulannya ayir zam zam lebih bersih dan murni.

5. Air zam zam dipercaya boleh menyembuhkan pelbagai penyakit.

Istimewa air zam zam ini juga kerana mempunyai nilai kalsium dan magnesium yang tinggi. Ia sangat baik untuk tubuh manusia.

Dikatakan air zam zam mampu menguatkan rahim wanita hamil, menjaga kesihatan gigi dan tulang, melancarkan peredaran darah dalam badan, menjaga keseimbangan metabilisma tubuh dan macam macam lagi.

6. Air zam zam sesuai untuk diet kerana ia boleh mengenyangkan.

Bermula pada sejarah awal kemunculan ayir zam zam, banyak peneliti yang ingin mencari tahu kebenarannya.

Sebab, di saat setelah Nabi Allah Ismail minum ayir zam zam, dia langsung berhenti menangis dan merasa kenyang. Setelah diuji, ternyata air zam zam mampu memunculkan rasa kenyang dan mengurangkan nafsu makan. Air zam zam itu sesuai dengan apa yang diniatkan peminumnya”.

Tabi’in Ahli tafsir, Mujahid Rahimahullah berkata, “Air zamzam sesuai dengan apa yang diniatkan peminumnya. Jika engkau meminumnya untuk kesembuhan, maka Allah akan menyembuhkanmu. Apabila engkau meminumnya karena kehausan, maka Allah akan memuaskanmu. Dan apabila engkau meminumnya karena kelaparan, maka Allah akan mengenyangkanmu.

7. Molekul Ayir zam zam sangat unik berbanding air lain.

Dr. Masaru Emoto dari Hado Institute Tokyo di dalam bukunya yang berjudul “The True Power of Water” mengatakan bahawa dari sejumlah molekul yang diteliti, diketahui bahawa molekul pada air zam-zam yang bentuknya paling teratur dan stabil.

Peneliti menemukan bahwa air zamzam mempunyai struktur molekul yang unik, berbentuk heksagon.

Dr. Masaru Emoto mengatakan bahwa ayir boleh merakam pesan. Pesan yang disampaikan akan dirakam oleh molekul a ir, yang kemudian ketika air diminum maka akan merambat ke dalam tubuh, di mana itu boleh memberikan pengaruh molekul air di dalam tubuh secara keseluruhan.

Hal ini menjadi sedikit pengetahuan bagi kita mengapa air yang dibacakan doa yang baik-baik boleh memberikan manfaat, seperti menyembuhkan dan sebagainya. Sekurang-kurangnya bacalah Bismillah.

BACA JUGA :
Jumpa lombong emas depan rumah, penduduk bersorak hinggalah benda ni terjadi
Komen Adisak terhadap Malaysia curi tumpuan ramai
Fazley kongsi pengalaman kena ‘henyak’ dengan Rosyam Nor sampai paku tembus bahu