Aktivis LGBT dijatuhi hukum mati

Aktivis LGBT dijatuhi hukum mati. Mahkamah di Iran menjatuhi hukuman mati ke atas dua rakyat negara itu termasuk seorang aktivis lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) kerana terlibat dengan jenayah pemerdagangan manusia, lapor stesen penyiaran CNN kelmarin.

Zahra Sedighi-Hamadani disifatkan oleh pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International (AI) awal tahun ini sebagai individu yang tidak mematuhi jantina.

Dia merupakan aktivis LGBT yang ditahan pihak berkuasa kerana orientasi seksual dan identiti jantina serta beberapa catatan media sosial dan kenyataan yang mempertahankan hak golongan tersebut.

Tertuduh berikutnya, Elham Chobdar juga didakwa dan disabitkan sebahagian daripada kes yang sama dan dijatuhi hukuman mati, lapor media negara Iran.

Kedua-dua mereka dituduh memerdagangkan wanita muda di Wilayah Azerbaijan Barat dan beberapa bahagian lain yang tidak dinamakan di negara itu, demikian menurut laporan agensi berita IRNA.

Aktivis LGBT dijatuhi hukum mati

AI yang terkejut dengan hukuman itu menggesa pihak berkuasa Iran untuk membatalkan sabitan dan hukuman mati serta membebaskan Sedighi-Hamadani serta Chobdar. Rayuan bagi hukuman itu dilakukan di Mahkamah Agung Iran.

Menurut AI, Sedighi-Hamadani yang juga menggunakan nama Sareh, pertama kali ditahan pada Oktober 2021 di Erbil, Iraq berhubung penampilannya dalam dokumentari Badan Penyiaran British (BBC) dengan bercakap mengenai penindasan komuniti LGBT di rantau itu.

Selepas dibebaskan di Iraq, dia cuba menyeberang ke Turkiye dari Iran untuk mendapatkan suaka.

Pada November lalu, Pertubuhan Perisikan Pengawal Resolusi berkata, seorang ‘pemimpin’ pemerdagangan manusia ditangkap setelah terlibat dalam penyeludupan gadis dan wanita Iran ke negara jiran dan memperdaya mereka kepada kumpulan homoseksual di bawah ‘perlindungan agensi perisikan asing’.

AI percaya bahawa kenyataan itu merujuk kepada Sedighi-Hamadani dan menyebut dakwaan tersebut adalah ‘palsu dan tidak berasas’.

BACA:

Najib terus mencuba untuk tangguhkan hukuman penjara, ini pula dibuatnya

Disangka hamil, akhirnya Risteena dedah hal sebenar

Smartphone percuma untuk golongan ini, semak kelayakan dan cara mohon