Anak Menteri jadi broker ? jika ada tender di Kementerian-zahrin

Ini kisah diberi tahu kepada saya. Tapi itulah ceritanya yang berpindah dari mulut ke mulut. Benar atau tidak, terserah kepada siasatan pihak berkuasa.

Cerita dia begini.. Sekarang banyak anak Menteri jadi broker jika ada tender di Kementerian bapaknya. Khabarnya bapa dia yang jadi Menteri. Bagi maklumat kepada anak dan menantu akan senarai penender yang istilah orang bisnes ‘masuk bakul’.

Maka anak atau menantu akan berjumpa dan berunding apa dia dapat jika membantu. Penender dan kontrektor mana yang tak percaya.. jika anak atau menantu menteri tolong Lobikan.

Ada orang bercerita dengan saya. Seorang usahawan Melayu masuk tender ada kaitan IT di Jabatan Imigresen. Pihak JiM dan KDN sudah buat penilaian dan penapisan. Maka berkesudahan dua syarikat di nilai layak.

Kerana nilai tender melebihi 1 billion ringgit. Kelulusan dan lepas uji kelayakan dengan kemampuan perlu di perbuat oleh MoF (Kementerian Kewangan)

Maka di Pengerusikan oleh KSP (Ketua Setiausaha Perbendaharaan) Di ceritakan mereka yang mengetahui dalam mesyuarat itu dibincangkan Surat dari penender yang syarikat penender itu dari PLC atau syarikat tersenarai dalam Bursaham melalui pejabat tingkat 5 di Perdana Putra.

Ceritanya surat minta sokongan dari Malaysia One (bukan Najib Razak) oleh syarikat itu dibawa oleh menantu Malaysia One. Tapi Malaysia One tidak buat surat rasmi, dia cerdik. Dia memokan dalam pelekat kuning yang mungkin ‘for your eyes only’ dalam surat sokongan syarikat PLC itu.

Moral of story.. Ini apa? Anda jawablah sendiri.

Apa pun tahniah kepada pegawai khasnya Jawatankuasa Tender MoF bersikap telus. Walau pun memo pelekat itu for your eyes only tetap dibawa perbincangan dalam mesyuarat.
Sehingga sekarang tender ‘tergantung’ untuk dibuat keputusan kerana memo pelekat kuning dari Malaysia One.
SangKelembai
Nov 5, 2020
Kuala Lumpur.

Sumber: