anyak gangguan di rumah, Awal Ashaari kesian tengok budak belajar ‘online’

Isu mengenai insitusi pendidikan termasuk sekolah yang kini masih ditutup semakin hangat dibicarakan dalam kalangan ibu bapa.

Sebelum ini, aktres Nabila Huda meluahkan pendapatnya berkenaan isu tersebut. Kini giliran aktor dan pengacara Awal Ashaari pula yang mula bimbing tentang keberkesanan pembelajaran atas talian.

Cabaran buat para pendidik

 

Menerusi posting di Instagram, dia meluahkan rasa sedih dan simpati melihat generasi muda seperti anaknya, Lara Alana yang harus bertungkus lumus dalam berdepan detik yang agak sukar ekoran wabak Covid-19.

Pemilik nama Ahmad Awaluddin Ashaari itu mengakui tidak semua apa yang diajar oleh para pendidik secara ‘online’ mampu difahami murid atau pelajar.

Hal ini kerana semasa pembelajaran itu sedang dijalankan, mereka mungkin terganggu dengan tingkah laku rakan sekelas yang dapat dilihat melalui panggilan video.

“Sedih sangat tengok budak sekarang. Struggle dengan online classes. Rasanya dalam 100% yang cikgu ajar, berapa peratus sahaja yang masuk?
“Terganggu dengan rakan sekelas lagi. Ada yang terlentang, ada yang meniarap, ada yang melompat dan ada yang buat stunt,” luahnya di kapsyen.

Selain itu, pelakon berusia 40 tahun itu mengharapkan agar keadaan kembali normal seperti sedia kala meskipun ia agak sukar tetapi dia percaya kita pasti mampu melakukannya.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata ibu bapa meluahkan pendapat yang sama mengenai kesukaran dan dugaan dihadapi sepanjang pembelajaran secara atas talian dilaksanakan.

Kesian tengok budak2 stres

Mak2 pun pening sekali

‘Online class’ memang mencabar

Tak mengajar apa, tapi kena bayar yuran

Awal berkahwin dengan pelakon drama Awan Dania iaitu Scha Al-Yahya dan dikurniakan Lara yang kini berusia tujuh tahun.

Sumber: Instagram Awal Ashaari