Bengang diserang anak, wanita ini tergamak upah penembak upahan habisi nyawa anak sendiri

Seorang wanita warga Thailand telah menyerahkan diri ke balai polis selepas dihujani tuduhan mengupah seorang lelaki bersenjata

Tujuannya untuk membunuh anak lelakinya sendiri di rumah mereka, lapor laman berita Thaiger semalam.

Kematian lelaki yang bernama Weeraphan Phothong, 31 tahun, dilaporkan di Balai Polis Chiang Khan pada 9 November lalu.

Bengang diserang anak, wanita ini tergamak upah penembak upahan habisi nyawa anak sendiri

Mangsa ditembak mati di rumahnya di daerah Chiang Khan, wilayah Loei.

Ibu kepada Weeraphan, Kaew Phothong, 57 tahun, pada mulanya mendakwa bahawa dia hanya mengetahui tentang kematian anaknya daripada seorang jiran.

Kaew mengakui bahawa anaknya berusaha untuk mengatasi ketagihan methamphetamine dan sering menyerangnya secara fizikal apabila terpengaruh oleh dadah.

Ketidakpastian mengenai motif di sebalik pembunuhan Weeraphan menyebabkan Kaew enggan menyokong siasatan terhadap kematian anaknya.

Walau bagaimanapun, pada Sabtu lepas, Kaew akhirnya menyerahkan diri kepada polis dan mengakui bahawa dia terlibat dalam rancangan pembunuhan anaknya.

Kaew menyatakan bahawa dia tidak lagi dapat menanggung serangan fizikal tersebut dan dia telah bekerjasama dengan kakaknya, Sarn Phothong, 65 tahun, dalam merancang pembunuhan itu.

Sarn pula dikatakan mengupah seorang lelaki bersenjata, Somsa Saenchaiwut, 64 tahun, dengan bayaran 25,000 baht (RM3,268) untuk menembak dan membunuh Weeraphan di rumah mereka.

Mantan isteri Weeraphan, Jarupat Singchum, 26 tahun, mengungkapkan bahawa mereka berdua menjalani hubungan selama kira-kira enam tahun dan mempunyai dua orang anak.

Jarupat memutuskan untuk bercerai tahun lepas kerana dia juga menjadi mangsa penderaan fizikal serupa yang dialami oleh Kaew. Jarupat berkongsi bahawa dia sendiri menjadi saksi kepada serangan Weeraphan terhadap ibunya.

BACA: “Aku dulu gemuk dan tak pandai bergaya sejak kenal dia aku dah berubah 360 darjah