Bicara kes Ahmad Zahid bersambung 27

Perbicaraan kes bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi membabitkan dana Yayasan Akalbudi yang sepatutnya bersambung pada Isnin, ditangguhkan ke 27 Januari ini.

Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran yang mengetuai pasukan pendakwaan dalam perbicaraan kes itu memberitahu perkara berkenaan menerusi pesanan aplikasi WhatsApp.

“Perbicaraan itu akan disambung semula pada 27 Januari tetapi tertakluk kepada sebarang lanjutan PKP oleh kerajaan. Jika PKP dilanjutkan lagi, mungkin kita akan mula pada 22 Februari,” katanya.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Farah Azura Mohd Saad ketika dihubungi mengesahkan perkara tersebut.

Pihak pendakwaan dijadualkan memanggil pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Fairul Rafiq Hamiruddin untuk memberi keterangan pada perbicaraan akan datang.

Pada 28 Oktober tahun lalu, pihak pendakwaan memaklumkan Hakim Collin Lawrence Sequerah yang mendengar kes itu bahawa tujuh saksi lagi akan dipanggil untuk memberi keterangan.

Seramai 90 saksi pendakwaan telah memberi keterangan dalam perbicaraan yang kali terakhir berlangsung pada 13 Oktober lalu termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Armada Holdings Sdn Bhd Datuk Wasi Khan @ Wasiyu Zama Israr; bekas pegawai khas Ahmad Zahid, Datuk Seri Wan Ahmad Wan Omar; rakan kongsi firma guaman Tetuan Lewis & Co, B. Muralidharan; pengurup wang Omar Ali Abdullah dan bekas Setiausaha Eksekutif kepada Ahmad Zahid, Mejar Mazlina Mazlan @ Ramly.

Ahmad Zahid, 68, yang juga Presiden UMNO, berdepan 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya membabitkan pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/119641/BERITA/Semasa/Bicara-kes-Ahmad-Zahid-bersambung-27-Januari