Cuti 5 hari sempena Aidil adha diumumkan

Cuti 5 hari sempena Aidil adha diumumkan.Sempena Hari Raya Aidiladha minggu hadapan rakyat Kelantan berpeluang cuti sehingga lima hari dengan tambahan cuti sempena Hari Wukuf pada Sabtu ini.

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri memberitahu kerajaan negeri mewartakan tarikh 9 Zulhijah 1443 bersamaan 9 Julai 2022 sebagai hari kelepasan am negeri sempena Hari Wukuf di Padang Arafah.

Katanya, surat pemakluman mengenai perkara itu bertarikh 10 Jamadilakhir 1443 bersamaan 13 Januari 2022.

“Sehubungan itu memandangkan Hari Wukuf jatuh pada hari Sabtu (9 Julai), dan Hari Raya Korban pertama dan kedua masing-masing jatuh pada 10 dan 11 Julai.

“Maka bertepatan dengan pemakluman surat berkenaan, hari Selasa iaitu 12 Julai ini adalah hari kelepasan am sebagai cuti gantian Hari Raya Korban hari yang kedua,” katanya pada kenyataan di sini hari ini.

Cuti 5 hari sempena Aidil adha diumumkan

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan Kerajaan Kelantan akan mengadakan sambutan Hari Wukuf pada Sabtu ini di 14 kawasan parlimen di negeri itu.

Sambutan tersebut akan diadakan bermula jam 8.30 pagi turut disiarkan rakaman ucapan amanat Menteri Besar, Ustaz Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakob dan kuliah oleh penceramah jemputan.

Di kawasan parlimen Kota Bharu sambutan Hari Wukuf akan diadakan di pekarangan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Jalan Kelochor, di mana kuliah akan disampaikan pensyarah Kolej Universiti Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS), Dr Mohd Azhar Abdullah.

Di Pengkalan Chepa pula Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Marzuk Shaary akan diadakan kuliah sempena Hari Wukuf di Dataran Pantai Kundur bermula jam 8.30 pagi.

BACA:

Aksi Syamsul dan Kazar di kedai emas, peguam Puteri Sarah buka mulut

Mengapa berhenti Raihan? Jawapan Nazrey buat ramai tercengang

Emma Maembong semakin berani, seksi