Guan Eng akan beri keterangan 22 Februari, Saman fitnah terhadap Raja Petra

Bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, akan memberi keterangan di Mahkamah Tinggi, di sini, pada 22 Februari tahun depan dalam prosiding taksiran ganti rugi dituntut beliau melalui saman fitnah terhadap penulis blog, Raja Petra Raja Kamarudin.

Guan Eng memfailkan saman itu berhubung penerbitan artikel membabitkan dakwaan rasuah terhadapnya dalam projek terowong dasar laut Pulau Pinang yang bernilai RM6.3 bilion.

Peguam, Simon Murali yang mewakili Guan Eng, berkata prosiding taksiran ganti rugi itu akan didengar di hadapan Hakim Datin Rohani Ismail.

“Tarikh pendengaran baharu ditetapkan, hari ini, ketika prosiding melalui e-review oleh Timbalan Pendaftar, Dalwinder Singh, dan Guan Eng akan memberikan keterangan sebagai saksi pada tarikh itu,” katanya ketika dihubungi pemberita melalui aplikasi WhatsApp.

Pada 28 Februari lalu, bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu memperoleh penghakiman ingkar selepas Raja Petra tidak memasukkan kehadiran bagi menjawab saman dikemukakan terhadapnya.

Guan Eng memfailkan saman fitnah pada 6 September tahun lalu berhubung satu siri artikel ‘Dari Fail SPRM’ yang disiarkan dalam kedua-dua versi bahasa Inggeris dan Melayu oleh portal Malaysia Today milik Raja Petra, antara 24 Februari hingga 15 Mac 2019.

Artikel yang didakwa berunsur fitnah itu adalah berkaitan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan rasuah dalam projek infrastruktur berkenaan.

Guan Eng menuntut ganti rugi teladan atas alasan Raja Petra telah mendapat keuntungan daripada jumlah pembaca yang ramai bagi kesemua artikel.

Beliau juga menuntut permohonan maaf di halaman muka depan akhbar dan satu perintah injunksi bagi menghalang blogger itu daripada mengulangi dakwaannya.

Setiausaha Agung DAP itu memfailkan permohonan bagi mendapatkan penghakiman ingkar selepas Raja Petra gagal memberikan maklum balas terhadap notis saman yang diiklankan Guan Eng melalui tiga akhbar pada 10 Februari lalu.

Sebelum itu, Guan Eng cuba menyerahkan writ saman dan penyataan tuntutan kepada Raja Petra melalui perkhidmatan peribadi di alamat terakhirnya yang diperoleh daripada Jabatan Pendaftaran Negara dan Suruhanjaya Pilihan Raya, namun gagal.

Sumber:https://www.bharian.com.my/berita/kes/2020/11/757381/saman-fitnah-terhadap-raja-petra-guan-eng-akan-beri-keterangan-22-februari