Hangat !! luar negara dana 1MDB sahih kepada siapa?

Bekas Pengarah Goldman Sachs kumpulan Perbankan Israel, Tim Leissner mengaku bersalah mencuri wang 1MDB, mengubah wang haram dan memberi rasuah kepada Najib Razak BN Malaysia sebanyak RM2.6 billion dan pegawai-pegawai Abu Dhabi.

Akibat dari pengakuan bersalah Tim Leissner beliau mengembalikan wang sebanyak RM180 juta (USD 43.7 juta) kepada kerajaan Amerika Syarikat.

Rakan subahat Tim Leissner iautu Jho Low dan bekas pegawai Goldman Sachs Roger Ng dituduh oleh Jabatan Kehakiman (D.O.J.) USA atas tuduhan konspirasi untuk menukar wang haram dari 1MDB.

Dakwaan difailkan oleh jabatan kehakiman USA DOJ kepada Jho Low dan Roger Ng iaitu konpirasi menukar wang haram 1MDB dan konspirasi untuk melanggar Akta Penguatkuasaan Rasuah Luar Negara (FCPA) melalui pemberian rasuah kepada pegawai kerajaan di Malaysia dan Abu Dhabi.

Pengakuan Tim Leissner bekas pengarah Goldman Sachs ini membuktikan wang sebanyak RM2.6 billion, masuk ke akaun peribadi Malaysian Official no 1 itu bukan derma dari raja Arab Saudi Abdullah Abdul Aziz Al Saud. Wang itu sebenarnya dicuri dari 1MDB pinjaman dari Goldman Sachs kumpulan bank- bank Israel.

BeritaPenuh :http://suarapakatandaily.com/archives/30492