Ini 3 individu tak perlukan passport untuk masuk kemana-mana negara

Untuk perjalanan ke luar negara, pasport merupakan dokumen yang paling penting selepas tiket penerbangan.

Walaupun seberapa popular atau terkenal seseorang itu, tanpa pasport atau jika pasport telah tamat tempoh, individu tersebut tidak akan dibenarkan menaiki pesawat.

Pasport adalah dokumen perjalanan rasmi yang dikeluarkan oleh kerajaan dan mengandungi maklumat identiti seseorang.

Ini 3 individu tak perlukan passport untuk masuk kemana-mana negara

Dengan pasport, seseorang dapat melakukan perjalanan ke dan dari negara asing dengan lebih mudah dan mendapatkan bantuan daripada konsulat negara tersebut.

Pasport juga berfungsi sebagai pengesahan identiti peribadi dan kewarganegaraan pemegangnya. Biasanya, pasport mengandungi nama penuh, gambar, tempat dan tarikh lahir, tandatangan, dan tarikh tamat tempoh pasport.

Namun begitu, terdapat tiga individu yang terkecuali daripada peraturan ini dan tidak memerlukan pasport untuk melancong ke mana-mana di dunia. Mereka adalah Raja Charles III dari United Kingdom, Maharaja Jepun Naruhito, dan Maharani Masako. Sebelum Raja Charles III, Ratu Elizabeth II juga menikmati keistimewaan ini.

Raja Charles III
Berbeza dengan ahli keluarga Diraja yang lain, dokumen yang dikeluarkan atas nama Raja UK (atau Ratu) adalah dokumen, bukan pasport. Ia menyatakan:

“His Britannic Majesty’s Secretary of State requests and requires in the name of His Majesty all those whom it may concern to allow the bearer to pass freely without let or hindrance and to afford the bearer such assistance and protection as may be necessary.”

Terjemahannya: “Setiausaha Negara Kebawah Duli Yang Maha Mulia Britannic meminta dan menghendaki atas nama Kebawah Duli Yang Maha Mulia semua orang yang berkepentingan untuk membenarkan pembawa itu berlalu dengan bebas tanpa izin atau halangan dan memberi pembawa bantuan dan perlindungan yang mungkin diperlukan.”

Raja terkini United Kingdom, Raja Charles III, tidak memerlukan pasport. Ratu Elizabeth II, ibu kepada Raja Charles, juga tidak pernah memiliki dokumen perjalanan ini.

Mengikut norma yang diikuti oleh kerajaan UK, pasport British dikeluarkan atas nama raja; maka tidaklah perlu bagi raja untuk memilikinya. Walau bagaimanapun, semua ahli keluarga diraja yang lain, termasuk Permaisuri Camilla dan Putera William (pewaris yang jelas), perlu membawa pasport setiap kali mereka keluar dari Great Britain.

Pada tahun ini, set pertama pasport baharu telah dikeluarkan atas nama Raja Charles. Terdahulu, semua pasport di negara tersebut membawa nama Ratu Elizabeth.

2 & 3. Maharaja dan Maharani Jepun

Dalam kes Jepun, dokumen kementerian bertarikh 10 Mei 1971, menyatakan bahawa adalah sangat tidak wajar untuk mengeluarkan pasport untuk Maharaja atau Maharani. Dokumen itu juga menambah bahawa adalah sangat tidak wajar bagi Maharaja untuk menjalani prosedur imigresen atau visa menggunakan pasport sebagai warganegara biasa.

Walaupun begitu, Permaisuri Camilla, isteri Raja Charles, tidak mempunyai hak yang sama dan dikehendaki menyimpan pasport diplomatik. Dalam kes Jepun, pasport diplomatik dikeluarkan untuk ahli keluarga Imperial yang lain, termasuk putera mahkota dan puteri.

Bagi Maharaja dan Maharani Jepun, mereka hanya perlu mengemukakan dokumen kementerian semasa tiba di mana-mana negara. Kementerian Luar Jepun akan memberitahu negara tersebut lebih awal tentang kedatangan Maharaja dan Maharani

BACA: “Mak lari tinggalkan ayah, ayah terpaksa tumpang rumah aku, lepas 5 bulan baru aku tahu kenapa mak lari tinggalkan ayah”