Ini 6 sebab kenapa kebanyakan hotel guna cadar katil warna putih

Ini 6 sebab kenapa kebanyakan hotel guna cadar katil warna putih

Jika anda sering menginap di hotel atau homestay, mesti anda perasan bahawa kebanyakan hotel akan menggunakan cadar dan tuala mandi bewarna putih.

Memang susah nak jumpa hotel yang bagi cadar atau tuala berwarna-warni sebab kebanyakannya guna cadar bewarna putih.

Ini 6 sebab kenapa kebanyakan hotel guna cadar katil warna putih

Rupa-rupanya pihak hotel ada sebab yang tersendiri mengapa mereka menggunakan cadar katil dan selimut berwarna putih di setiap tempat penginapan mereka.

Jom kita lihat satu-persatu.

#1 Mudah dibersihkan

Sebab ini merupakan sebab yang paling jelas la kan. Hotel memilih cadar putih kerana ia lebih senang untuk dibersihkan kerana lebih mudah untuk pekerja housekeeping lihat kekotoran pada katil mereka.

Selain itu,

#2 Bilik hotel akan kelihatan lebih mewah

Oleh kerana cadar putih tidak mempunyai corak, ia boleh memberikan efek bahawa ruang bilik itu lebih luas dan seakan bilik hotel mewah.

Menurut Laura McKoy iaitu pengarah kreatif dan president rekaan hiasan dalam Omni Hotels & Resorts, pihak mereka memilih untuk menggunakan cadar putih kerana memberikan rasa segar kepada suasana bilik hotel. lapor Reader’s Digest.

Cadar putih juga sesuai dipadankan dengan pelbagai tema hiasan dalaman dan cat bilik.

#3 Cadar & tuala putih memudahkan tetamu hotel untuk mengesan kekotoran

Dengan ini, tetamu hotel boleh tidur dan mandi dengan selesa kerana mereka boleh lihat sendiri jika ada kekotoran pada cadar dan tuala.

Apabila mereka tengok sendiri kebersihan fabrik-fabrik tersebut, sudah tentu mereka lebih yakin untuk menggunakannya.

Bayangkan jika cadar yang disediakan oleh pihak hotel bewarna hitam atau coklat gelap, sudah tentu sukar untuk anda mengesan kekotoran yang ada pada fabrik itu.

#4 Cadar & tuala putih tiada masalah warna luntur

Dengan penggunaan cadar & tuala putih juga, ia akan memudahkan pekerja untuk mencuci kesemua fabrik-fabrik itu sekali gus dalam kuantiti yang banyak tanpa perlu risau tentang masalah luntur warna..

Jadi, lebih cepat lah kerja mereka sebab tak perlu asingkan fabrik ikut warna.

#5 Ia juga boleh menghasilkan kesan halo (halo effect)

Menurut laman web Mental Floss, Erin Hoover yang merupakan mantan naib presiden rekaan Hotel Westin dan Sheraton, katil yang dipasang cadar putih telah menghasilkan halo effect di mana ramai tetamu hotel yang menyangkakan bilik telah diubah suai sedangkan yang diubah hanyalah tempat tidur.

Selain itu, ia juga boleh memberi aura positif kepada penghuni bilik tersebut sebab bayangkan jika cadar yang digunakan adalah cadar berbunga-bunga, sudah tentu ia boleh memeningkan kepala dan menyebabkan stres jika ditenung lama-lama.

#6 Ia akan membuatkan tetamu hotel lebih berhati-hati

Disebabkan warna putih senang kotor, ia juga akan membuatkan penginap lebih berhati-hati ketika makan atau membuat sebarang aktiviti di atas katil agar tidak menumpah makanan yang boleh mengotorkan tempat beradu.

Oooo, macam tu rupanya. Min rasa macam nak pasang cadar putih jugak lah kat rumah, barulah feeling macam kat hotel kan.