Ini jaminan SC terhadap perlindungan terhadap pelabur

Ini jaminan SC terhadap perlindungan terhadap pelabur. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menumpukan perhatian untuk melibatkan pelabur yang berisiko ke dalam pendekatan pengawalseliaan dan inisiatif pembangunannya.

Pengerusi Datuk Seri Dr Awang Adek Hussin berkata untuk menjadikan pasaran modal lebih inklusif, ia perlu memastikan semua pelabur dilayani tanpa mengira keadaan mereka.

“Peserta pasaran harus memikul tanggungjawab mereka dan memastikan pelabur dilindungi, terutamanya mereka yang mungkin lebih terdedah kepada eksploitasi, amalan jualan yang buruk dan nasihat kewangan yang mengelirukan.

“Walaupun SC boleh memberikan panduan tentang cara menangani pelabur yang terdedah, akhirnya menjadi kewajipan sebagai perancang kewangan untuk mengenal pasti, menilai dan menangani keperluan pelabur, termasuk yang lebih terdedah,” katanya dalam ucapannya pada Simposium Perancangan Kewangan Utama Tahunan 2022 di sini hari ini.

Beliau berkata perancang kewangan adalah barisan hadapan dalam memerangi penipuan, sambil menambah bahawa peningkatan penipuan telah menjadi masalah dalam pasaran modal, terutamanya sejak beberapa tahun lepas.

Ini jaminan SC terhadap perlindungan terhadap pelabur

Awang berkata jumlah aduan dan pertanyaan berkaitan penipuan yang diterima SC antara 2019 dan 2021 meningkat lebih empat kali.

“Dengan kerugian negara yang mencecah berbilion-bilion, semua pihak berkepentingan perlu memainkan peranan mereka dalam membasmi ancaman ini.

“Selain kesedaran dan pendidikan pelabur, SC juga menggunakan langkah lain untuk memerangi penipuan dan aktiviti tidak berlesen lain. Ini termasuk menyekat laman sesawang, mengeluarkan notis berhenti dan penggantungan, serta mengambil tindakan penguatkuasaan,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Perancang Kewangan Malaysia (FPAM) Paul Hong Ceong mengulangi kepentingan perancangan kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia, dan inisiatif FPAM telah membantu orang ramai melalui siri pendidikan kewangan dan peningkatan SmartFinance.

Bertemakan “Kecemerlangan dalam Pengurusan Amalan”, simposium Perancangan Kewangan Utama Tahunan itu dianjurkan untuk membangunkan industri perancangan kewangan dengan mewujudkan kesedaran dan pendidikan.

Ia menarik kira-kira 600 peserta melalui kedua-dua sesi dalam talian dan fizikal.

BACA:

Modify Toyota jadi Ferrari, lelaki bakal dipenjarakan

Penyampai radio wanita kongsi pengalaman rumah ditembak

Wanita berdepan denda RM50 juta kerana terima deposit RM82 ribu