Ini jenis pengebumian mayat paling pelik yang ada dalam Malaysia, yang last sekali tu ramai tak tahu

Ini jenis pengebumian mayat paling pelik yang ada dalam Malaysia, yang last sekali tu ramai tak tahu.

Pengebumian ialah upacara yang berkaitan dengan pengebumian, pembakaran mayat atau penanaman mayat.

Pengebumian yang dilakukan terdiri daripada kepercayaan, amalan, perbezaan agama serta budaya yang dianuti si mati tersebut.

Ini jenis pengebumian mayat paling pelik yang ada dalam Malaysia, yang last sekali tu ramai tak tahu

Pelbagai Cara Pengebumian Yang Berbeza Agama Dan Kepercayaan

Kali ini, Murai MY ingin memberitahu mengenai beberapa cara pengebumian yang boleh dilakukan walaupun ianya tidak masuk akal bagi sesetengah individu.

Pengebumian Dalam Tanah (Islam)

Bagi yang menganuti agama Islam, di wajibkan untuk disempurnakan mayat mengikut cara-cara yang berlandaskan panduan serta ajaran islam.

Iaitu mayat atau jasad akan dimandikan kemudian dikafan & disembahyangkan sebelum dikebumikan di tanah perkuburan islam. Tanah juga digunakan sebagai bantal mayat tersebut dan kayu papan bagi menutup liang lahad.

Resomation (Cairkan Jasad Melalui Air Alkali)


Jasad akan dimasukkan kedalam mesin, kemudian diisi dengan air & potassium hidroksida. Selepas itu, tangki berkenaan diisi dengan larutan berakali serta tangki dipanaskan sehingga 152 celsius.

Lebihan cecair jasad tersebut disejukkan di tangki yang berasingan dan dikeringkan. Kemudian jasad 300 gelen akan dijirus kedalam longkang. Proses pencairan jasad ini juga mengambil masa lebih kurang 3 jam sehingga selesai.

Kemudian yang tinggal hanyalah tulang, tiada pembakaran terlibat. Proses ini juga lebih mahal berbanding proses pembakaran namun ianya baik untuk alam sekitar.

Pembakaran Mayat (Cremation)


Mayat akan dibakar pada suhu sekitar 800 hingga 1000 celsius. proses pembakaran ini biasanya mengambil masa lebih kurang sekitar 1 hingga 3 jam bergantung kepada saiz badan si mati.

Sisa pembakaran hanyalah tulang, akan dimasukkan kedalam mesin pengisar untuk menjadi serbuk yang halus. Kemudian abu tersebut akan dimasukkan kedalam pasu abu.

Jika pengebumian dalam tanah mahal untuk waris membayarnya, mereka boleh menyewa atau membeli ruang di Columbarium iaitu sebuah kompleks bangunan untuk meletak abu si mati.

Pengebumian Semulajadi


Berbeza sedikit dari pengebumian islam, melalui pengebumian ini, jasad mayat tidak akan diawet kemudiannya mayat akan diletakkan kedalam keranda anyaman bahan mudah terurai. Ini kerana agar mayat tersebut cepat terurai dan kembali ke alam semulajadi.

Abu Berlian Memorial (Memorial Diamonds)


Abu insan tersayang akan diproses dan dimampatkan kedalam mesin khas kemudian iainya akan diukir menjadi berlian. Keluarga si mati boleh memilih saiz yang diingini bergantung dengan kemampuan harga yang bakal dibayar oleh waris.

VIA google
Dengan abu berlian ini, waris si mati sama ada isteri, anak-anak atau ahli keluarga yang lain dapat memakai cincin berlian tersebut dan sentiasa merasa berada dekat dengan si mati. Ianya juga boleh dilakukan kepada haiwanpeliharaan kesayangan anda yang telah mati, prosesnya juga sama.