Ismail Sabri berkata sektor lain seperti makanan, kedai runcit dan sektor keselamatan mesti terus beroperasi seperti biasa

Arahan kerja dari rumah yang dikeluarkan oleh Putrajaya semalam hanya melibatkan mereka yang berada dalam sektor perindustrian dan awam, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Beliau berkata sektor lain seperti makanan, kedai runcit dan sektor keselamatan mesti terus beroperasi seperti biasa.

“Kekeliruan meningkat semalam ketika kami mengumumkan arahan kerja dari rumah. Seperti yang saya nyatakan semalam, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) akan memberikan keterangan lebih lanjut mengenai perkara ini hari ini.

“Seperti yang kami katakan, hanya mereka yang terlibat dalam perkhidmatan awam dan industri yang perlu untuk bekerja dari rumah. Sementara untuk yang lain mereka boleh terus beroperasi seperti biasa di bawah norma baru, ”kata Ismail hari ini semasa taklimat keselamatannya.

Agensi Perkhidmatan Awam mengeluarkan kenyataan awal hari ini yang menyatakan bahawa hanya 30 peratus tenaga kerja mereka akan dibenarkan bekerja dari pejabat sementara selebihnya akan bekerja dari rumah.

Ketua jabatan masing-masing bertanggungjawab untuk memutuskan siapa yang akan bekerja dari rumah dan siapa yang mesti masuk ke pejabat tanpa mengganggu perkhidmatan awam.

Ismail menyebut bahawa Miti juga telah mengeluarkan pernyataannya hari ini dengan memperincikan sektor mana yang dibenarkan beroperasi dan siapa yang tidak dapat melakukannya, dan dia meminta mereka untuk pergi ke laman web rasmi mereka untuk keterangan lebih lanjut.

Miti mengatakan bahawa ia hanya akan membenarkan maksimum 10 peratus pekerja yang merangkumi perakaunan, kewangan, pentadbiran, undang-undang, perancangan dan lain-lain berada di pejabat yang kemudian hanya terhad kepada empat jam dari jam 10 pagi hingga 2 petang selama tiga hari seminggu.

“Saya hanya menyentuh perkara ini semalam di mana saya mengatakan bahawa Industri di bawah Miti dan kakitangan perkhidmatan awam termasuk dalam dasar ini. Sektor lain tidak termasuk dalam kerja ini dari pesanan rumah.

“Sektor tidak rasmi seperti makanan, perladangan, gerai, restoran, medan selera dan kedai runcit semuanya dibenarkan beroperasi seperti biasa di bawah SOP baru. Jadi seperti yang saya katakan sektor lain seperti anggota keselamatan seperti polis dan tentera mesti terus bekerja seperti biasa, ”tambah Ismail.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/10/21/after-confusion-putrajaya-now-says-work-from-home-order-only-for-industrial/1914991#