Kecoh kes tunaikan eBeliaRahmah sekali bekas Mufti Wilayah terpaksa buka mulut apa hukum sebenarnya

Kecoh kes tunaikan eBeliaRahmah sekali bekas Mufti Wilayah terpaksa buka mulut apa hukum sebenarnya

Baru-baru ini kerajaan sedia memberikan insentif eBeliaRahmah berjumlah RM200 kepada para pelajar IPTA yang terpilih.

Memandangkan diberi dalam bentuk kredit, maka pelajar berpusu-pusu mahu ‘cash out’ untuk masuk ke dalam akaun peribadi.

Baru-baru ini kerajaan sedia memberikan insentif eBeliaRahmah berjumlah RM200 kepada para pelajar IPTA yang terpilih. Memandangkan diberi dalam bentuk kredit, maka pelajar berpusu-pusu mahu ‘cash out’ untuk masuk ke dalam akaun peribadi. Artikel Berkaitan: Ini Hukum Meletakkan Gambar Wanita Tidak Menutup Aurat Dalam ‘Design Website’ Ini Jawapan UAI Berhubung Hukum Penggunaan AI Untuk Hasilkan Gambar Dr Zulkifli Mohammad Al-Bakri sedia memberikan penjelasan akan tindakan ‘cash out’ yang dilakukan oleh segelintir pelajar menurut sisi pandangan Islam. Beliau mengatakan perbuatan cash out atau memindahkan kredit RM200 eBeliaRahmah ke dalam akaun adalah haram. Sumber Gambar: Mingguan Kerja! Hal ini kerana ia telah melanggar syarat-syarat yang ditetapkan oleh kerajaan yang mana hanya boleh digunakan dalam bentuk kredit di kedai fizikal sahaja. Menurutnya, wang pemberian yang diberikan oleh sesebuah pihak, sekiranya diikat dengan syarat-syarat perjanjian tertentu, maka wajib dipatuhi dan tidak boleh bertindak sesuka hati menggunakannya. Lanjutan itu, semua individu yang menerima eBeliaRahmah dinasihatkan supaya berpegang dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

Dr Zulkifli Mohammad Al-Bakri sedia memberikan penjelasan akan tindakan ‘cash out’ yang dilakukan oleh segelintir pelajar menurut sisi pandangan Islam. Beliau mengatakan perbuatan cash out atau memindahkan kredit RM200 eBeliaRahmah ke dalam akaun adalah haram.

Sumber Gambar: Mingguan Kerja!
Hal ini kerana ia telah melanggar syarat-syarat yang ditetapkan oleh kerajaan yang mana hanya boleh digunakan dalam bentuk kredit di kedai fizikal sahaja.

Menurutnya, wang pemberian yang diberikan oleh sesebuah pihak, sekiranya diikat dengan syarat-syarat perjanjian tertentu, maka wajib dipatuhi dan tidak boleh bertindak sesuka hati menggunakannya.

Lanjutan itu, semua individu yang menerima eBeliaRahmah dinasihatkan supaya berpegang dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

BACA:

“Kenapa macam air biru yang selalu jual kat pasar malam tu?”, Lauk di kafe universiti buat netizen tertanya-tanya