Kenyataan Hadi sahkan kerajaan hari ini tidak ada majoriti

Kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Haji Hadi Awang baru-baru ini secara jelas menyatakan darurat yang diisytiharkan oleh Perdana Menteri hari ini bukanlah darurat kesihatan sebaliknya adalah darurat politik.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Hadi dalam program bual bicara “Masa Depan Malaysia : Ke Mana Kita” anjuran Majlis Professor Negara mengesahkan kerajaan hari ini tiada majoriti di Parlimen.

Demikian kata Ketua Srikandi Terengganu, Yuslaini Azmi dalam satu kenyataannya. Menurut Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim pula, salah dan tidak berperlembagaan (unconstitutional) jika Muhyiddin menyatakan Parlimen Malaysia sekarang digantung kerana ada Proklamasi Darurat berkuatkuasa mulai 11 Januari 2021.

Dari perspektif undang-undang, kata Hassan, Proklamasi Darurat dan Penggantungan Parlimen adalah dua perkara yang berbeza.

Yang Dipertuan Agong bersetuju mengeluarkan satu Proklamasi Darurat di bawah Perkara 150(1) Perlembagaan Persekutuan setelah berpuas hati dengan nasihat yang dikemuka oleh perdana menteri dan kabinet. Proklamasi Darurat, kata Hassan, hanya setakat itu sahaja, dan tidak menyentuh penggantungan Parlimen Malaysia.

Oleh itu, kata Yuslaini, tiada sebab jika Parlimen tidak dibenarkan bersidang untuk membahaskan perkara yang membabitkan rakyat.

“Jika benar Muhyiddin Yassin prihatin tentang rakyat mungkin beliau tidak menggunakan wang RM35 juta hanya untuk membaik-pulih 3 buah dewan sebaliknya menggunakan wang tersebut untuk membantu mangsa banjir di Johor atau fokus memperkasakan fasiliti kesihatan negara yang kian tenat akibat pandemik ini.

“Biarlah pihak kerajaan dan pembangkang sama-sama bekerja demi rakyat Malaysia, jangan nafikan demokrasi di negara ini. Demokrasi negara ini harus dipertahankan,” katanya lagi melalui kenyataan itu.

Sumber:http://gigitankerengga.blogspot.com/2021/01/kenyataan-hadi-sahkan-kerajaan-hari-ini.html