Kerajaan umum tol percuma sempena Aidilfitri

Kerajaan umum tol percuma sempena Aidilfitri. Kerajaan bersetuju untuk memberi tol percuma dan diskaun melibatkan 30 lebuh raya di seluruh negara, bermula Sabtu ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jumlah diskaun dinikmati pengguna adalah sebanyak RM77.11 juta.

“Pemberian tol percuma melibatkan lebuh raya milik Kumpulan PLUS Malaysia Berhad (PLUS) yang menghubungkan jaringan Lebuhraya Utara- Selatan dan Anih Berhad (ANIH) yang menghubungkan Lebuhraya Pantai Timur (LPT),” katanya.

Menurutnya, pemberian tol percuma dan diskaun tersebut akan bermula jam 12 tengah malam pada Sabtu dan sehingga 11.59 malam pada keesokan harinya.

Selaras dengan Fasa Peralihan ke Endemik sejak 1 April 2022 dan sempena sambutan perayaan Aidilfitri yang dijangka pada 3 Mei 2022, Kerajaan telah bersetuju untuk memberikan tol percuma dan diskaun tol kepada Keluarga Malaysia yang pulang berhari raya.

Langkah ini dilakukan selepas sei rundingan bersama 30 syarikat konsesi lebuh raya. Secara keseluruhan, tol percuma dan diskaun ini melibatkan 30 lebuh raya di seluruh negara dengan jumlah diskaun dinikmati oleh pengguna sebanyak RM77.11 juta. Jumlah manfaat ini akan ditanggung bersama oleh Kerajaan dan syarikat-syarikat konsesi.

Pemberian tol percuma melibatkan lebuh raya milik Kumpulan PLUS Malaysia Berhad (PLUS) yang menghubungkan jaringan lebuh raya utara – selatan dan Anih Berhad (ANIH) yang menghubungkan lebuh raya pantai timur (LPT).

la akan bermula pada jam 12 tengah malam pada 30 April 2022 (Sabtu) sehingga jam 11:59 malam pada 1 Mei 2022 (Ahad) kepada semua kelas kenderaan.

Tidak seperti tahun-tahun sebelum ini, pemberian tol percuma di Lebuh Raya Utara – Selatan dan LPT juga akan diberikan juga untuk pulang semula ke kediaman masing-masing bermula jam 12 tengah malam pada 7 Mei 2022

Kerajaan umum tol percuma sempena Aidilfitri

(Sabtu) hingga jam 11:59 malam pada 8 Mei 2022 (Ahad) kepada semua kelas kenderaan.

Sementara itu, tawaran diskaun tol antara 30 peratus dan 50 peratus akan diberikan kepada lebuh raya-lebuh raya lain pada tarikh dan masa yang sama kepada semua kelas kenderaan.

Maklumat lanjut mengenai lebuh raya yang terlibat serta kadar diskaun tol yang ditawarkan adalah seperti di LAMPIRAN 1.

Diharapkan dengan pemberian tol percuma dan diskaun tol sempena perayaan Aidilfitri pada tahun in akan memeriahkan lagi sambutan Aidilfitri bersama- sama orang tersayang.

Keputusan Kerajaan ini juga mengambil kira impak pandemik kepada sumber pendapatan sebahagian bear Keluarga Malaysia sebelum in dan bagi mengurangkan bebanan pengguna lebuh raya terutamanya golongan berpendapatan rendah.

Pada masa yang sama, saya berharap kita sebagai Keluarga Malaysia dapat bertoleransi dan sentiasa bersabar dengan kehadiran jutaan kenderaan di lebuh raya sepanjang musim perayaan yang bakal tiba ini.

Pandulah dengan cermat dan sentiasa berhati-hati di jalan raya.
#KeluargaMalaysia
#BekerjaBersamaRakyat
DATO’ SRI ISMAIL SABRI YAAKOB

TONTON :

BACA:

Dapat derma dikongsi pula dengan kucing, lelaki ‘kurang siuman’ ini jadi perhatian

Tular wajah sebiji arwah Siti Sarah buat show, sekali ini respon ‘teruja’ Shuib