Kesihatan merosot teruk, Pele dikejarkan ke hospital

Kesihatan merosot teruk, Pele dikejarkan ke hospital. KESIHATAN legenda bola sepak Brazil, Pele, 82, dilaporkan merosot dengan teruk selepas beliau dimasukkan ke hospital di Sao Paulo dengan bengkak di seluruh badan.

Pele yang menghidap kanser metastatik, dikejarkan ke hospital Albert Einstein pada Selasa oleh isterinya dalam kedaaan ‘lemah’, menurut Daily Mail yang memetik ESPN Brasil.

Kakitangan perubatan mengesahkan beliau mengalami ‘bengkak umum’, sindrom edemigemik selain mengenal pasti ‘kegagalan jantung dekompensasi’.

Turut dilaporkan, rawatan kemoterapi terhadap kansernya tidak lagi berkesan, manakala dia disahkan mengalami kekeliruan mental ketika dimasukkan ke hospital.

Beliau juga menghadapi kesukaran untuk makan, berkemungkinan disebabkan ensefalopati hepatik – gangguan sistem saraf yang disebabkan oleh penyakit hati yang teruk.

Kesihatan merosot teruk, Pele dikejarkan ke hospital

Pele akan menjalani beberapa ujian untuk penilaian lanjut mengenai masalah yang kesihatan yang dihadapinya.

Media juga melaporkan, situasi dihadapi Pele membimbangkan semua pihak terutama isterinya, Marcia Aokoi.

Bagaimanapun, anak perempuan Pele, Kely Nascimento, yang tidak berada di Brazil, menegaskan situasi dialami Pele tidak membimbangkan.

Dalam satu kemas kini di Instagram, dia berkata: “Tiada kecemasan atau jangkaan buruk. Saya akan berada di sana untuk sambutan Tahun Baharu dan berjanji untuk menyiarkan beberapa gambar”.

BACA:

Gara-gara curi seluar dalam lelaki, wanita dipenjara 10 bulan

Anwar gesa budaya beri hadiah kepada PM dihentikan

Adun DAP mohon maaf kepada Ketua Pembangkang