KLIA 1 dan 2 bakal ditutup? Ini nama lapangan terbang baru ramai tak tahu
Pada awal Februari lalu Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB)
mengumumkan pihak mereka senang mendapatkan kelulusan pihak kerajaan untuk menjenamakan semula KLIA dan KLIA2 di Sepang.
Dari KLIA Ke Pusat Bandar Hanya 11 Minit, AirAsia Bakal Tawar Perkhidmatan ‘Teksi Udara’
Terbaharu, MAHB mengumumkan KLIA kini dikenali sebagai Terminal 1, manakala KLIA2 pula dikenali sebagai Terminal 2.
Dalam kenyataan Februari lalu, Pengarah Urusan MAHB Datuk Iskandar Mizal Mahmood menyatakan penjenamaan semula itu
Seterusnya membolehkan pihaknya memasarkan perkhidmatan lapangan terbang dengan lebih berkesan sekali gus mengukuhkan kedudukan Lapangan Terbang Antarabangsa KL sebagai hab serantau.
MAHB juga mengumumkan bahawa ia telah mendapat kelulusan secara prinsip daripada kerajaan mengenai syarat material Perjanjian Operasi (OA 2023) untuk mengendalikan, mengurus, menyelenggara dan membangunkan 39 lapangan terbang dan STOLports di seluruh negara sehingga 2069
BACA:
Beli durian sekali dapat isi coklat mahal, rupanya ini cerita sebenarnya