Komedi terhangat di Dewan Rakyat

Kritikan dan kemarahan Ahli Parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing tidak sepatutnya bersifat selektif, dan hanya tertumpu kepada Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, kata penasihat akhbar The Star Datuk Seri Wong Chun Wai.

Dalam ruangan On The Beat yang disiarkan hari ini, beliau berkata adalah sesuatu yang janggal apabila Tiong hanya mengkritik dan mendakwa Dr Noor Hisham hanya membuat sidang akhbar harian, sedangkan Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaaob juga melakukan perkara yang sama.

 

Menganggap kenyataan Ahli Parlimen Bintulu itu sebagai sesuatu yang ‘kurang cerdik,’ Wong berkata jika Tiong melakukan sedikit penyelidikan, maka beliau akan sedar ia merupakan arahan dari pihak atasan.
“Penjawat awam, dan juga media pada peringkat tertentu, sering menjadi sasaran mudah untuk ahli politik.

Penjawat awam tidak boleh melibatkan diri dalam pertelingkahan secara terbuka, manakala pengamal media hanya melaporkan serangan daripada ahli politik, dan terpaksa berhadapan dengan risiko laporan itu (occupational hazard),” katanya lagi.

Pada sidang Dewan Rakyat 11 November lepas, Tiong mengkritik Dr Noor Hisham kerana tidak berani turun ke Sabah, dan “takut mati”.
Beliau juga mendakwa Dr Noor Hisham sebagai sengaja mencari publisiti melalui sidang akhbar harian dan cuba menggunakannya untuk mencari peluang menjawat jawatan Setiausaha Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kritikan keras itu akhirnya membawa kepada beberapa insiden pertelingkahan antara beberapa Ahli Parlimen sehingga keesokan harinya, termasuk dua Ahli Parlimen iaitu RSN Rayer (PH-Jelutong) diarahkan keluar dari Dewan Rakyat, dan Lim Lip Eng (PH-Kepong) digantung lima hari.
Tiong kemudian berkeras mengatakan beliau tidak akan meminta maaf, dan mendakwa kritikan itu datang dari luahan perasaan petugas barisan hadapan, terutama sekali di Sabah.
Dr Noor Hisham, melalui laman Facebooknya kemudian, menyediakan laporan terperinci bahawa beliau sudah pun pergi ke Sabah bagi meninjau keadaan semasa serta persiapan sedia ada

Dalam pada itu, Wong berkata, Tiong turut mengkritik Kerajaan Persekutuan kerana membuat Prosedur Operasi Standard (SOP) yang tidak jelas, yang memberi kuasa kepada polis untuk memberi kompaun RM1,000 kepada orang awam atas kesalahan bersifat ‘perceived infractions’, seperti berada di kawasan sesak, atau dua orang menaiki kenderaan yang sama.
“Ya, kritikan beliau berasas. Tetapi soalan itu seharusnya kepada Ketua Polis Negara dan Ismail Sabri.

“Saya tak ingat jika beliau ada mengkritik Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Dr Mohd Khairuddin Aman Razali kerana didakwa melanggar perintah tempoh kuarantin 14 hari selepas pulang dari luar negara.

“Di mana keberanian mengkritik itu? Atau adakah ia tindakan politik yang salah sekiranya mengkritik kawan sendiri dalam Dewan Rakyat, terutamanya anggota Kabinet?” soal Wong lagi.
Beliau berkata Tiong juga telah terlepas satu perkara penting, iaitu ramai ahli politik yang pergi berkempen di Pilihan Raya Negeri Sabah telah melanggar SOP sehingga membawa kepada gelombang ketiga penularan COVID-19 di seluruh negara.

Mengulas lanjut, Wong berkata beliau ingin mengulangi pandangan rakyat yang tular baru-baru ini, iaitu pawagam mungkin ditutup ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Tetapi, tulisnya lagi, Dewan Rakyat masih mampu menyediakan hiburan yang serupa, terutamanya tentang komedi.

Sumber:https://www.astroawani.com/berita-malaysia/komedi-di-dewan-rakyat-wong-chun-wai-268475