Lelaki rasa nak menangis dicaj RM24 sebungkus nasi lauk rendang kerang dan sotong satu senduk kecil

Individu tersebut turut memaklumkan makanan apa yang diambilnya dan cuba mencari justifikasi sama ada bayaran RM24 itu adalah berpatutan.

“Aku ambil lauk rendang kerang satu senduk kecil dan sotong satu senduk kecil, macam dalam gambar tu.

Rasa memang sedap tapi harga dia tak boleh nak diterima.

Lelaki rasa nak menangis dicaj RM24 sebungkus nasi lauk rendang kerang dan sotong satu senduk kecil

“Ke memang harga lauk makanan macam tu sekarang? Cuba fikirkan, RM24 tu harga untuk satu senduk nasi, satu senduk rendang kerang dan satu senduk sotong, tak termasuk pun sayur dan air.

“Patut ke harga macam tu atau aku je sebenarnya yang berkira,” soal individu itu meminta kepastian.

Di ruangan komen rata-rata warga maya mengakui harga tersebut adalah di luar kebiasaan.

“Rendang kerang dan sotong, kombinasi yang mahal. Tapi gila apa sampai RM24? Aku pun pernah makan nasi kosong dan lauk daging, RM13 sebab segelas air Milo dia caj RM5.

“Aku syak dia kira satu-persatu lauk tu, bukan ikut senduk. Contoh macam dalam satu senduk kerang tu, dia kira berapa ekor kerang yang ada sebenarnya. Banyak pula masa dia.

“Kalau kedai biasa, lauk begini, cincai-cincai patut harga antara RM 10 hingga RM12 je. Tapi kalau kedai luar biasa seperti di Kuala Lumpur atau tempat berkepadatan tinggi, mungkin harga makanan pun akan jadi luar biasa.

“Sebab tu kalau di bandar, elakkan ambil lauk kalau tak nak terkejut tengok harga melambung. Itulah realiti sekarang, harga makanan macam boleh pergi haji setiap hari,” kata sebahagian warga maya.

BACA: Remaja Terengganu kongsi rahsia sehingga dinobat pendebat bahasa Arab terbaik dunia