Makan pucuk paku setiap hari untuk meneruskan hidup

Gua Musang: “Kami sekeluarga rela makan pucuk paku untuk jimat belanja bagi menghadapi Covid-19 yang belum tentu bila berakhir,” kata ibu tunggal, Siti Mariani Rashid, 37.

Dia yang tinggal di Kampung Limau Kasturi, dekat sini, hampir setiap hari mengutip pucuk paku di kawasan paya berhampiran rumah dan tidak perlu berbelanja besar.

Katanya, apabila memperolehi banyak kutipan pucuk paku, selebihnya dijual dengan kadar RM1 seikat dan hasilnya boleh membeli lauk.

“Itulah cara menjimatkan perbelanjaan kami sejak bermula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu.

“Kami tidak mempunyai pendapatan lain dan hanya bergantung kepada bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 sebulan,” katanya ketika ditemui hari ini.

Siti Mariani berkata, dua anaknya masih bersekolah dan dia terpaksa berjimat cermat kerana bimbang kehabisan wang bantuan.

“Lagipun, wabak Covid-19 sudah masuk gelombang ketiga dan belum ada mendapat jaminan bila ia akan berakhir,” katanya.

Seorang suri, Siti Juriah Yusuf, 28, pula berkata, boleh dikatakan setiap pagi kawasan paya kampung itu menjadi tumpuan penduduk mengutip pucuk paku.

Dia berkata, kawasan yang ditumbuhi pucuk paku itu bukan boleh dikutip setiap hari di tempat sama tetapi perlu berbuat demikian antara tiga hingga empat hari sekali.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/11/643808/hampir-setiap-hari-makan-pucuk-paku-untuk-berjimat