McDonald’s umum kenaikkan harga makanan, rupanya ini punca buat ramai mengeluh

McDonald’s umum kenaikkan harga makanan, rupanya ini punca buat ramai mengeluh.

McDonald’s dikatakan bakal menaikkan harga makanan yang ada di premis jenama makanan terkenal ini,McDonald’s umum kenaikkan harga makanan, rupanya ini punca buat ramai mengeluh lapor LadBible.

Kenaikan ini dikatakan berlaku dua kali dalam masa kurang daripada dua bulan.

 

McDonald’s umum kenaikkan harga makanan, rupanya ini punca buat ramai mengeluh

Menurut jurucakap McDonald’s, jenama itu perlu menaikkan harga di tengah-tengah kesan inflasi yang masih belum reda.

Sebagai contoh, jurucakap itu memberitahu bahawa minuman kopi dan beberapa menu lain bakal menerima kesan kenaikan harga.

Rangkaian makanan segera mengumumkan pada 15 Februari lalu bahawa ia akan memperkenalkan harga yang lebih tinggi berkuat kuasa serta-merta hasil daripada peningkatan kos makanan dan tenaga.

Menjelaskan perubahan itu, jurucakap McDonald’s memberi jaminan syarikat itu ‘komited untuk menawarkan makanan yang lazat pada harga berpatutan’.

“Bagaimanapun, seperti kebanyakan perniagaan, kesan peningkatan kos makanan dan tenaga terus menjejaskan syarikat kami dan pemegang francais kami,” tambah mereka.

“Kami menyemak dan menyesuaikan harga dengan teliti untuk menawarkan nilai dan kualiti yang hebat.

“Pada masa yang sama, kami terus berusaha keras tentang cara kami boleh memberikan nilai pelanggan kami di tempat yang paling penting, dengan tawaran dan ganjaran yang diperibadikan melalui skim Ganjaran MyMcDonald.”

Krisis kenaikan harga makanan terus memberi kesan kepada McDonalds. Bagaimanapun persoalan adakah kenaikan ini akan turut dihadapi oleh McDonalds yang bertapak di Malaysia masih menjadi tanda tanya.

The Vocket telah menghubungi McDonald’s untuk mendapatkan ulasan lanjut.

BACA: Wanita ini kongsi pengalaman pensyarah sendiri ‘mengurat’ pelajar sendiri sebelum habis belajar, kini sah 10 tahun berumahtangga