Modal air liur je! Engineer dari Malaysia dedah cara dapat gaji RM41000 di Singapura, rupanya ini caranya

Modal air liur je! Engineer dari Malaysia dedah cara dapat gaji RM41000 di Singapura, rupanya ini caranya

BUKAN mudah untuk seseorang individu meraih pendapatan tinggi sehingga tahap lima angka dalam sebulan tanpa kerja keras.

Selain berusaha tanpa lelah, mempunyai kemahiran atau kepakaran tertentu juga menjadi bonus yang menyumbang kepada pendapatan lumayan.

Modal air liur je! Engineer dari Malaysia dedah cara dapat gaji RM41000 di Singapura, rupanya ini caranya

Namun berlainan pula dengan kisah seorang individu ini yang mendedahkan dia mampu meraih pendapatan sehingga puluhan ribu ringgit bermodalkan ‘kepakaran’ yang bukan biasa-biasa.

Sebahagian daripada perkongsian lelaki berkenaan.

Menerusi satu perkongsian di laman Facebook MalaysianPAYGAP, lelaki Malaysia berusia 31 tahun yang bekerja sebagai pengurus kejuruteraan dalam sektor perbankan di Singapura mendedahkan, dia sendiri tidak tahu apa yang dilakukannya selama bekerja di syarikat itu selama 10 tahun hingga sekarang.

Jangan terkejut, pendapatan bulanannya mencecah SGD12,000 (RM41,000) malah memperoleh bonus sehingga dua hingga empat bulan.

“Saya hanya ada pengetahuan asas CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery) dan beberapa perkara tentang teknologi.

“Malah perlu buat carian di Google untuk menggunakan asas Jira (perisian).

“Jadi bagaimana saya bertahan? Saya mendapati diri saya cukup pandai membuat orang lain menganggap saya pakar walaupun tidak mengetahui apa-apa.

“Saya pandai bercakap tentang sesuatu, pandai membuat road map yang dirancang dengan baik seperti difikirkan oleh perniagaan sebagai pelan induk, namun ia tidak pernah berkesan,” kongsinya.

Tak halal… nanti kena jawab di hari kemudian.

JURUTERA new
NETIZEN
Selain itu, lelaki berkenaan juga tidak malu mendedahkan dia bijak ‘menjual air liur’ untuk kelihatan hebat di hadapan majikan malah sentiasa berpura-pura sibuk.

“Bagaimana pula saya laksanakan kerja? Saya pastikan pelaksanaan projek kelihatan sangat rumit dan minta bajet untuk mengupah pakar.

“Ya, saya membayar kontraktor 20 peratus hingga 30 peratus lebih tinggi, dia menyelesaikan kerja, saya mendapat kredit dan begitulah cara saya bekerja tanpa mengetahui apa-apa,” dedahnya lagi.

Pada akhir perkongsiannya, lelaki tersebut mengakui sungguhpun mendapat gaji yang tinggi, namun dia tidak merasa kepuasan memandangkan semuanya diperoleh tanpa kepakaran sebenar.

KOMEN JURUTERA

KOMEN JURUTERA

Antara komen netizen yang mempertikaikan soal keberkatan gaji lelaki berkenaan.

Menjengah ruangan komen, ada antara netizen yang membangkitkan soal keberkatan rezeki yang diperoleh dengan cara sedemikian.

“Tak halal… nanti kena jawab di hari kemudian.

“Sebab itu aku tak nak jadi EM (Pengurus Jurutera). Tapi based on (berdasarkan) cerita dia ni, kau dah tahulah EM tak tahu apa-apa… berlakon je.

“Amazing… sometimes I wish I had to talk cock skill (Menakjubkan, kadang kala saya harap dapat kemahiran cakap besar),” demikian antara komen netizen.

BACA: Selebriti terkenal dunia meninggal pada usia 56 tahun, rupanya dia mualaf, ini respon Presiden Ireland bila tahu statusnya..