Orang ramai kecewa, 5 jam beratur hanya untuk ambil no giliran di Imigresen

Orang ramai kecewa, 5 jam beratur hanya untuk ambil no giliran di Imigresen. Orang ramai meluahkan kekecewaan mereka terhadap mutu perkhidmatan Jabatan Imigresen kerana terpaksa beratur sehingga hampir lima jam hanya semata-mata untuk mendapatkan nombor giliran bagi urusan pengambilan pasport.

Nur Hazwan Sharifulazman, 37, memberitahu, dia mula beratur di Kompleks Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Setia Tropika seawal pukul 7.50 pagi, sebelum diberi nombor giliran bernombor 270.

Menurut beliau, pegawai yang memberikan nombor berkenaan memaklumkan itu adalah nombor giliran kehadiran manakala mereka masih perlu beratur untuk mendapatkan nombor giliran bagi melakukan urusan di kaunter.

“Saya sangka jika tiba sebelum pukul 8 pagi, mungkin tidak terlalu ramai orang tetapi sangkaan saya meleset, rupanya saya individu ke 270 yang hadir, saya tidak tahu mereka yang lebih awal ini hadir daripada pukul berapa.

“Ini sudah hampir pukul 12, saya masih beratur bagi mendapatkan nombor di kaunter, saya hanya mahu melaksanakan urusan pengambilan pasport setelah membuat pembaharuan secara atas talian tiga minggu lalu.

Orang ramai kecewa, 5 jam beratur hanya untuk ambil no giliran di Imigresen

“Saya dimaklumkan akan diberitahu apabila pasport sudah siap untuk diambil menerusi emel, tetapi sehingga kini tiada sebarang maklum balas jadi saya terus ke sini untuk mendapatkan perkembangan,” katanya ketika ditemui pemberita di Kompleks KDN Setia Tropika, di sini hari ini.

Tambah Nur Hazwan yang sudah bekerja di Singapura sejak enam tahun lalu itu, pihaknya berharap Jabatan Imigresen dapat mempertingkatkan mutu perkhidmatan mereka kerana majoriti rakyat yang berurusan di sini turut perlu membawa anak-anak mereka.

Semalam, Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi dalam satu kenyataan memberitahu pihaknya ambil maklum perkembangan semasa yang dihadapi rakyat Johor yang ingin memohon atau memperbaharui pasport mereka.-KOSMO! ONLINE

BACA:

Ini 6 sebab kenapa van jenazah ada lampu kecemasan

Bekalan ayam di KL terputus dua hari

Baby Shima buat hal di jalan ‘New Zealand Malaysia’