Panas!! Kerajaan tidak melanjutkan skim moratorium pinjaman

Kerajaan tidak menerima cadangan Umno dan Pakatan Harapan untuk melanjutkan skim moratorium pinjaman.

Zafrul berkata bank melaporkan bahawa 85 peratus pemberi pinjaman meneruskan pembayaran setelah moratorium tamat pada 30 September.

Bagaimanapun, bank membenarkan golongan kategori B40 untuk memilih dari dua pilihan sekiranya mereka menghadapi masalah untuk membayar pinjaman.

Pilihan itu ialah:

Mereka boleh memilih moratorium tiga bulan atau mengurangkan pembayaran ansuran bulanan mereka sebanyak separuh selama enam bulan.
Mereka yang berada dalam kategori M40 boleh menyusun semula pakej kewangan mereka melalui proses pengisytiharan diri sekiranya mereka mengalami pengurangan pendapatan.
Kemudahan ini akan bermula pada Disember 2020

 

Bayaran kebajikan untuk keluarga miskin dinaikkan 

 Bantuan kebajikan untuk anak-anak keluarga miskin meningkat dari maksimum RM450 setiap keluarga kepada RM1,000 setiap keluarga.

Zafrul berkata, ini diharapkan dapat membantu penjagaan dan nutrisi kanak-kanak.

Bayaran kesejahteraan bagi orang kurang upaya (OKU) juga telah meningkat sebanyak RM50 dan pembayaran untuk warga emas dan penjaga orang kurang upaya telah meningkat sebanyak RM150 menjadi RM500.

 

Siling hutang dinaikkan sementara

Menyentuh berhubung Covid-19, Zafrul berkata beberapa langkah seperti Akta Langkah-langkah Sementara Bagi Mengurangkan Kesan Penyakit Koronavirus 2019 (Covid-19) 2020 sudah dikuatkuasakan, yang membolehkan siling hutang dinaikkan sementara hingga 60 peratus daripada KDNK, berbanding 55 peratus.

Akta ini juga membolehkan kerajaan memperuntukkan RM45 bilion untuk dana Covid-19.

Dia mengatakan bahawa kerajaan akan mencadangkan untuk menambah RM20 bilion ke dana tersebut, menjadikan jumlahnya RM65 bilion.

Berita Penuh :https://www.malaysiakini.com/news/549710