Pas gembira pengisytiharan darurat – Mohd Amar

Pimpinan Pas menyambut baik pengisytiharan darurat sebagai langkah mengawal penularan wabak COVID-19 yang menunjukkan angka membimbangkan.
Menurut Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, tidak timbul lagi soal Kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak cukup majoriti untuk memerintah kerana proklamasi darurat sudah dilaksanakan sehingga Ogos.
Keadaan ini membolehkan kerajaan menumpukan usaha untuk mengawal penularan wabak COVID-19 tanpa gangguan politik dan sebagainya.
“Saya boleh bersetuju sebab bila kita duduk di dalam kerajaan, kita boleh lihat angka, data dan ada alasan munasabah untuk kerajaan isytihar darurat.
“Orang di luar, maklumat tidak banyak, ini langkah sesuai, bukan lama pun sampai bulan Ogos.
“Bagi saya sekarang ini isu COVID-19 dan ekonomi. Ini sekejap orang ini ada angka, sekejap tarik sokongan, macam mana kita hendak bergerak untuk tangani masalah ini?” soalnya.
Katanya sukar bagi sesebuah kerajaan yang mempunyai majoriti tipis menjalankan khidmat sekiranya terus diganggu dan diugut.
Pas berpandangan, tempoh penggal kerajaan PN masih panjang untuk mentadbir negara.
Mohd Amar mempersoalkan tindakan ahli Parlimen UMNO yang meletakkan syarat perlu diadakan pilihan raya sehingga suku pertama tahun ini, sedangkan negara berdepan dengan pandemik COVID-19 dan ketidak tentuan ekonomi.
Mohd Amar yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan menuntut pemimpin pembangkang memikirkan untuk membantu kerajaan menangani masalah dan kepentingan rakyat dan bukannya memberikan tekanan.
Beliau juga mempersoalkan pembangkang, adakah dengan menukar kerajaan dapat menyelesaikan kes COVID-19.
Sumber:https://www.astroawani.com/berita-malaysia/pas-sambut-baik-pengisytiharan-darurat-mohd-amar-277451