Pelancong Arab kena halau, selamba letak kaki atas kepala kerusi bas

Pelancong Arab kena halau, selamba letak kaki atas kepala kerusi bas.

Benarlah orang kata, siapa pun kita sama ada berpangkat, kaya atau miskin

Namun adab dan budi bahasa mestilah diutamakan kerana ianya melambangkan identiti seseorang individu.

Pelancong Arab kena halau, selamba letak kaki atas kepala kerusi bas

Selamba letak kaki atas kepala kerusi

Baru-baru ini tular satu video memaparkan situasi tegang yang dilalui seorang pemandu bas di Malaysia ketika bertugas membawa sekumpulan pelancong ke destinasi tujuan. Seorang pelancong lelaki dipercayai berbangsa Arab dianggap biadap apabila meletakkan kakinya di atas kepala kerusi bas di tempat duduk hadapannya.

Perkara tersebut secara tidak langsung telah menimbulkan rasa kurang senang. Susulan daripada itu, pemandu bas berkenaan telah menegur lelaki terbabit namun lain pula yang jadinya apabila individu itu tiba-tiba naik angin sebelum mengeluarkan perkataan kesat.

Pelancong Arab kena halau, selamba letak kaki atas kepala kerusi bas

Tidak tahan dengan sikap biadap pelancong terbabit, pemandu bas menghalaunya keluar namun seorang wanita dilihat cuba menenangkan keadaan yang tegang itu sambil memberi isyarat supaya lelaki berkenaan bersabar.

Video yang dikongsikan telah mendapat pelbagai respon daripada netizen yang kurang senang dengan tindakan pelancong Arab terbabit. Mereka juga memuji pemandu bas yang berani dan lantang bersuara menegur sikap biadap individu terbabit.

BACA:

Ingatkan Jep je tak hadir majlis pernikahan Shuib, rupanya Mamat pun tak hadir, rupanya ini puncanya