Premis haram tanah rizab empangan, di gempur awal pagi

MELAKA: Sebanyak 10 premis haram di tanah rizab Empangan Durian Tunggal di sini digempur Badan Kawal Selia Air (BKSA) Melaka menerusi kerjasama Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Pengarah BKSA, Faizah Abdul Rahman, berkata tindakan itu dibuat selepas notis pengosongan tapak dikeluarkan oleh Pejabat Daerah dan Tanah, Alor Gajah apabila mengesan pencerobohan termasuk pembinaan stor serta rumah pekerja.

Katanya, tindakan pemotongan utiliti diambil sepanjang operasi yang dikesan mempunyai bekalan elektrik serta air bersih berkenaan.

“Operasi bersepadu termasuk bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Melaka serta Pejabat Daerah dan Tanah bermula jam 9 pagi hingga 4 petang dengan kekuatan 32 anggota dan kakitangan.

“Dalam operasi ini, jabatan imigresen turut melaksanakan penguatkuasaan dan pemeriksaan permit bagi pekerja di tapak pencerobohan serta menahan seorang pekerja asing yang tidak mempunyai permit kerja yang sah,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata, pihaknya sebelum ini sudah mengambil tindakan mengarahkan penceroboh mengosongkan kawasan tadahan air itu sejak 2012.

Malah, katanya, pihaknya turut mengesan terdapat pencerobohan tanah yang baharu dengan penanaman pokok durian, buah naga dan sayur-sayuran oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan negeri sedang melaksanakan projek mematikan pokok kelapa sawit melalui kaedah suntikan dan memasang pagar di kawasan berkenaan.

“Pencerorobohan tanah rizab empangan ini akan menjejaskan kualiti air dan seterusnya akan memberi kesan kepada kesihatan manusia.

Berita penuh: https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2021/01/780977/gempur-premis-haram-tanah-rizab-empangan