Sembur perfume tapi bau tak tahan lama? Cara ini confirm tahan lama ramai tak tahu

Sembur perfume tapi bau tak tahan lama? Cara ini confirm tahan lama ramai tak tahu.

AMAT menyedihkan kerana ramai lelaki yang cukup memandang remeh dan tidak mengambil berat tentang bau yang ada pada badan mereka.

Malah tidak menghairankan masih ramai lagi lelaki selesa tampil di pejabat atau pun di majlis-majlis rasmi tanpa sebarang haruman atau pewangi pada badan.

Sembur perfume tapi bau tak tahan lama? Cara ini confirm tahan lama ramai tak tahu
Tahukah anda selain penampilan yang kemas dan personaliti diri di antara perkara yang mampu membuatkan seorang wanita tertarik kepada seorang lelaki adalah bau yang harum?

Di sinilah pemilihan dan cara menggunakan minyak wangi atau ‘perfume’ dengan betul memainkan peranan yang sangat penting!

Bagi sesetengah lelaki pula mereka anggap hanya perlu lakukan semburan di beberapa lokasi badan sahaja sudah mencukupi.

Tapi sebenarnya tip dan cara untuk membuatkan perfume lebih tahan lama lebih daripada itu.

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa tip bagaimana anda boleh membuatkan bau pewangi lebih tahan lama dan mengancam!

1. Pilihlah perfume yang berkualiti tinggi. Jangan kedekut untuk melabur sedikit bagi mendapatkan pewangi yang berkualiti.

Tidak kurang juga untuk anda pilih minyak wangi yang mempunyai kandungan alkohol yang rendah, kerana alkohol boleh mengurangkan kebolehcapaian bau.

2. Ramai yang lakukan kesilapan ini selepas itu hairan kenapa bau tidak tahan lama. Ingat, jangan semburkan wangian terlalu dekat dengan kulit.

Semasa melakukan semburan pegang botol semburan kira-kira 20 ke 30 sentimeter dari kulit. Dan lakukan semburan itu titik-titik nadi seperti belakang telinga, leher, pergelangan tangan dan juga siku.

3. Salah satu lagi cara untuk buat pewangi lebih tahan lama dan wangi ialah dengan menyapu losen atau minyak badan sebelum melakukan semburan. Kulit yang lembap dapat membantu mengekalkan bau wangian lebih lama.

4. Ini juga satu lagi kesilapan besar yang ramai orang lakukan. Selepas melakukan semburan jangan menggosok kawasan tersebut.

Menggosok hanya akan memecahkan molekul minyak wangi lalu boleh mengurangkan kebolehcapaian bau.

5. Semasa anda memakai pakaian semburkan sedikit pewangi pada pakaian anda dari jarak kira-kira 20-30 sentimeter.

Ingat, wangian yang disemburkan pada kain akan tahan lebih lama daripada wangian yang disemburkan pada kulit. Tapi usahlah terlalu banyak pula ya.

6. Simpan botol wangian anda di tempat yang sejuk dan kering seperti dalam almari atau laci. Hindari meletakkan botol di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari.

Ini kerana cahaya matahari boleh merosakkan minyak wangi. Dan pewangi yang rosak akan hilang kekuatan baunya.

7. Jangan sembur terlalu banyak wangian. Menggunakan terlalu banyak wangian tidak hanya menjadi terlalu kuat dan tidak enak, tetapi juga mengurangkan kebolehcapaian bau wangian itu sendiri.

BACA:

Dikecam gara-gara payung ‘buah’, sekali tuan badan buka mulut sekolahkan netizen

Babi rosakkan kebun penduduk kampung, ini 10 cara halau babi yang no.2 tu tak ramai berani guna tapi no.9 paling mujarab