Suka sangat cium mulut dengan anak sendiri, dr dedah akibatnya di kemudian hari

Suka sangat cium mulut dengan anak sendiri, dr dedah akibatnya di kemudian hari

Baru-baru ini ramai dalam kalangan selebriti memuat naik gambar-gambar mereka bercium mulut dengan anak masing-masing.

Bagaiamanpun tindakan tersebut dihentam netizen. Menurut mereka ibu bapa tidak patut mencium anak pada bahagian bibir

Suka sangat cium mulut dengan anak sendiri, dr dedah akibatnya di kemudian hari

kerana ia boleh mengundang hal-hal yang kurang baik, terutama jika anak sudah dewasa.

Memetik hujahan Dr Taufik Razif yang pernah disiarkan menerusi SinarPlus, perbuatan mencium bibir anak tidak digalakkan.

“Sebenarnya sayang macam mana sekalipun ibu bapa, dilarang untuk cium di bahagian mulut anak walaupun mereka masih kecil,” Dr Taufik melontarkan hujahnya.

Antara sebab-sebab mengapa ibu bapa dilarang berbuat demikian:

1. Boleh merangsang syahwat

Bibir merupakan kawasan sensitif yang boleh merangsang syahwat. Dr. Charlotte Reznick, seorang penulis, psikologi pendidikan dan anak di Universiti California Los Angeles, berpendapat bahawa akan ada kesan buruknya jika ibu bapa selalu mencium bibir anak-anak.

“Ketika seorang anak mencapai usia 4, 5 atau 6, keinginan seksualnya pada usia itu sudah mula datang (dan ada juga anak-anak yang keinginan seksualnya datang lebih awal pada usia 2 atau 3 tahun) dan ciuman di bibir akan mendorong keinginan seksual (syahwat) mereka.”

2. Mulut tempat pindahkan kuman

Ada bayi yang terkena penyakit berjangkit kerana bibirnya seringkali dicium. Ingatlah bahawa, mulut boleh memindahkan kuman melalui ciuman bibir kerana kuman tersebut boleh masuk ke dalam tubuh. Pelbagai jenis penyakit boleh disebarkan melalui mulut.

3. Rasul dan para sahabat hanya mencium pipi anak mereka

Mencium pipi merupakan tanda kasih sayang orang tua kepada anaknya. Hal ini diperbolehkan untuk dilakukan.
Namun ada bahagian tertentu yang disarankan untuk dicium iaitu pada bahagian pipi seperti yang pernah dilakukan oleh Saidina Abu Bakar ketika mencium puterinya, Aisyah.

“Aku masuk bersama Abu Bakar menemui keluarganya, ternyata Aisyah puterinya sedang berbaring kerana diserang sakit panas yang tinggi. Maka aku melihat ayahnya, Abu Bakar, mencium pipinya seraya bertanya:

“Bagaimana keadaanmu, wahai puteriku?” (HR. Al-Bukhari no. 3918).

Walaupun tiada hadis khusus berkaitan perkara ini, tetapi ibu bapa sememangnya tidak digalakkan untuk mencium anak pada bahagian mulut. Cukuplah sekadar menunjukkan kasih sayang pada anak dengan pelukan dan ciuman di pipi.

Sebenarnya ada empat tempat ciuman dan dua tempat gosokan yang digalakkan pada ibu bapa melakukannya pada anak.

1. Ciuman di kepala (ciuman kebanggaan)

Bila kita rasa berbangga dengan pencapaian anak kita. Contohnya dia berjaya memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan, cepat-cepat kita cium bahagian tengah kepala anak kita.

2. Ciuman di dahi (tanda reda)

Bila anak kita buat sesuatu yang membuatkan kita rasa reda dan ikhlas pada anak kita, dahi adalah tempat terbaik untuk kita cium.

3. Ciuman di pipi (ciuman rindu)

Bila ambil anak daripada taskda atau bila anak baru pulang dari sekolah, tempat terbaik nak cium adalah di bahagian pipi.

4. Ciuman di tangan (ciuman kasih sayang)

Ciuman di tangan sangat istimewa, sebab itu kita perlu mengajar anak kita mencium tangan kita bagi menzahirkan rasa hormat dalam diri.

BACA: [VIDEO] Lelaki disangka meninggal ketika solat, forensik terkejut buat netizen mengalirkan air mata