Tak puas hati komik hina komuniti ‘bibik’ yang ada di Malaysia, Rakyat Indonesia ‘serang’ kedutaan Malaysia

Tak puas hati komik hina komuniti ‘bibik’ yang ada di Malaysia, Rakyat Indonesia ‘serang’ kedutaan Malaysia

Sebuah kumpulan penunjuk perasaan yang dikenali sebagai Corong Rakyat telah turun ke jalanan membantah penjualan dan cetakan sebuah buku komik.

Menurut Malay Mail, buku tersebut didakwa telah memburukkan pembantu rumah warga Indonesia yang bekerja di Malaysia.

Tak puas hati komik hina komuniti 'bibik' yang ada di Malaysia, Rakyat Indonesia 'serang' kedutaan Malaysia

Berpuluh-puluh ahli kumpulan yang mewakili rakyat Indonesia ini telah menuju ke luar Kedutaan Malaysia dan menuntut pihak berkuasa menghentikan cetakan dan penjualan buku komik itu di beberapa rangkaian kedai buku di Malaysia.

Mereka juga menggesa pihak berkuasa menyiasat motif di sebalik cerita dan ilustrasi oleh penulis komik, Cheeming Boey.

Menurut laporan berita tempatan, Boey, 45, adalah warganegara Malaysia yang dilahirkan di Singapura dan bermastautin di Amerika Syarikat.

“Kami menggesa pihak Kedutaan Malaysia mengambil tindakan tegas terhadap penulis komik bertajuk ‘When I Was a Kid’ edisi ke-3 iaitu warganegara Malaysia kelahiran Singapura bernama Cheeming Boey (Boey) lahir 12 April 1978 (45 tahun). )

dan bermastautin di Amerika Syarikat,” kata penyelaras tindakan Ahmad seperti yang dilaporkan Hop.Id.

Aksi protes ini turut membakar komik sebagai bentuk kekecewaan dan bantahan berhubung kandungan komik tersebut yang sengaja melukakan hati Pekerja Migran Indonesia di Malaysia dan negara lain.

“Jalan cerita yang dicipta oleh penulis komik itu telah melukakan hati warga Indonesia/PMI di Malaysia. Tidak cukup dengan meminta maaf, tindakan perlu diambil.”

“Lakukan siasatan mendalam apakah motif penulis komik itu sehingga mereka sengaja melukakan hati PMI. Jangan biarkan kes ini berulang dan menjadi bola salji serta bongkah ais yang boleh menjejaskan hubungan dua hala antara Indonesia dan Malaysia,” katanya. membuat kesimpulan.

Pihak berkuasa Indonesia telah mengerahkan Polis Jakarta Selatan yang menghantar 47 anggota untuk memantau rapi protes yang bermula pada pukul 12 tengah hari dan berakhir kira-kira sejam kemudian.

BACA:

Anak tak pandai menulis? Cikgu ini kongsi cara cepat pandai menulis dengan hanya gumpal kertas je!