Tak sangka! Lain macam hobi baru Sultan Johor, ini antara koleksi tongkat Baginda sangat unik

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar memiliki koleksi lebih 200 tongkat pelbagai reka bentuk dan saiz.

Kenyataan di laman Facebook baginda menyebut, Sultan Ibrahim bukan sahaja gemar memasak di waktu lapang,

tetapi turut mempunyai hobi mengumpul tongkat kayu.

Tongkat-tongkat kayu itu diperbuat daripada kayu cendana, giam, kayu landasan keretapi dan juga papan lantai kayu istana-istana lama.

“Ramai yang bertanya mengapa saya memegang tongkat, sebenarnya mengumpul tongkat kayu adalah hobi saya sejak dahulu lagi.

“Saya mempunyai koleksi lebih 200 tongkat kayu pelbagai rekabentuk dan saiz yang dihasilkan secara tempatan serta mempunyai lambang “SI”.

Sultan Ibrahim Miliki Lebih 200 Koleksi Tongkat – Satkoba Press

“Pada masa sama, saya juga mempunyai pelbagai koleksi ‘tongkat kuasa’,” titah baginda kepada Royal Press Office di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru.

Tiada huraian foto disediakan.

Scripters News: Baginda Tuanku Sultan Johor, Sultan Ibrahim Bersama Koleksi  Tongkat Miliknya

Sultan Ibrahim bertitah, baginda juga sering meluangkan masa membersihkan tongkat-tongkat berkenaan yang disusun secara kemas serta teratur.

Tiada huraian foto disediakan.

DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar bukan sahaja gemar memasak di waktu lapang, malah Baginda turut mempunyai hobi mengumpul tongkat kayu.

Baginda Tuanku Sultan sememangnya gemar mengumpul tongkat kayu sejak dahulu lagi dan kini mempunyai koleksi lebih 200 tongkat pelbagai rekabentuk serta saiz.

Tongkat-tongkat kayu itu diperbuat daripada kayu cendana, giam, kayu landasan keretapi dan juga papan lantai kayu Istana-Istana lama.

Tiada huraian foto disediakan.

“Ramai yang bertanya mengapa saya memegang tongkat, sebenarnya mengumpul tongkat kayu adalah hobi saya sejak dahulu lagi.

“Saya mempunyai koleksi lebih 200 tongkat kayu pelbagai rekabentuk dan saiz yang dihasilkan secara tempatan serta mempunyai lambang “SI”. Pada masa sama, saya juga mempunyai pelbagai koleksi ‘tongkat kuasa’,” titah Baginda Tuanku Sultan.

Tiada huraian foto disediakan.

DYMM Sultan Johor bertitah demikian kepada Royal Press Office (RPO) di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru hari ini (8 November).

Tiada huraian foto disediakan.

Sultan Ibrahim bertitah, Baginda juga sering meluangkan masa membersihkan tongkat-tongkat berkenaan yang disusun secara kemas serta teratur.

BACA: Pernah dibantu Ebit Liew, wanita dedah sesuatu yang tak sangka dan bertatu kembali ke imej asal tidak lagi berhijab